Mondo Macchina Nr. 2 - Anno 2022

by Jacopo Bacenetti, Michele Costantini, Giuseppe Coppola, Cecilia Conti, Marcella Guarino - Department of Environmental Sciences and Policies - University of Milan In Italy there are about 26500 active pig farms, for a total of 8.6 million head. Most of the farms are located in the northern regions, namely Lombardy, Emilia-Romagna, Piedmont and Veneto, which alone account for about 87% of the animals bred in Italy. About 50% of the national pig population is raised in Lombardy, with one of the highest densities of animals in Europe. Also because of this, these intensive livestock farms are the main producers of atmospheric emissions of ammonia, particulate matter (PM10 and PM2.5) and odours. In general, farms (particularly livestock and fertilizer) are responsible for more than 90 percent of ammonia emissions. This gas plays an important role in our environment, since it participates in the formation of secondary atmospheric particulate matter, which is particularly harmful to human health since it is capable of penetrating the deep layers of the lungs. Among the disorders attributed to the uptake of fine and ultrafine particulate matter (PM10 and especially PM2.5) are acute and chronic respiratory (asthma, bronchitis, emphysema, allergy, cancer) and cardiovascular diseases. Ammonia emissions from pig farms are mainly due to hous28 EIMA CAMPUS di Jacopo Bacenetti, Michele Costantini, Giuseppe Coppola, Cecilia Conti, Marcella Guarino - Dipartimento di Scienze e Politiche Ambientali - Università degli Studi di Milano In Italia sono attive circa 26500 aziende suinicole, per un totale di 8,6 milioni di capi. La maggior parte degli allevamenti si trova nelle regioni settentrionali, segnatamente in Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte e Veneto, che da sole comprendono circa l’87% dei capi allevati in Italia. In LomEIMA CAMPUS Emissioni gassose nelle porcilaie: il trattamento dell’aria Ridurre le emissioni di ammoniaca all’interno delle porcilaie aumenta il benessere degli animali e riduce l’impatto ambientale. L’onere economico dell’applicazione delle tecniche relative è rilevante, e non può essere lasciato interamente a carico dell’allevatore. Un progetto di ricerca realizzato dall’Università di Milano con fondi europei LIFE punta a identificare le soluzioni più efficaci e valutarne la sostenibilità

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