Mondo Macchina - Nr. 7-9 - Anno 2023

n. 7-9/2023 49 TECHNOLOGY Mechanized olive harvesting. High performance and gentle processing Planting distances and forms of plant cultivations Planting distances are highly variable, basically in relation to the age of the plants. Centuries-old olive groves in central and southern Italy are still active, with very wide planting distances and definitely non-intensive production. For some time now, however, super-intensive forms of cultivation have been introduced, with olive groves organized in rows and compactly sized trees, all to the advantage of efficient mechanization, including harvesting. Whereas in semi-intensive cultivation, the plants have variable distances between 5 and 10 m between rows and on the row, at the super-intensive level, there are only 3-4 m between rows and 1-1.5 m between plants on the row. Facilitated harvesting That historical method is still common in the most inaccessible areas. It involves laying sheets/nets on the ground to intercept the product. Shakers, either manual or motorized, are used to facilitate the fall of the olives. The terminal tool is similar in the two cases and consists of a rake, whose metal fingers are run along the foliage of the plants so as to "comb" the foliage. Models with a motor ensure the rake vibrates for more effective detaching action. The sheets are then brought together to concentrate the olives and place them in crates for transfer to the farm. ... and the mechanized harvesting In addition to significantly reducing the harvesting time, it prevents the olives from remaining on the ground for a long time; this is something that could affect the quality of the oil. HarSesti di impianto e forme di allevamento I sesti di impianto sono fortemente variabili, sostanzialmente in relazione all’età delle piante. Nel Centro e Sud Italia sono ancora attivi oliveti secolari, con sesti molto ampi e produzioni decisamente non intensive. Da qualche tempo sono state invece introdotte forme di allevamento superintensive, con oliveti organizzati in filari e piante di dimensioni compatte, a tutto vantaggio di un’efficiente meccanizzazione, raccolta compresa. Se nella coltivazione semiintensiva le piante hanno distanza variabile tra 5 e 10 m tra le file e sulla fila, a livello super-intensivo ci sono solo 3-4 m tra le file e 1-1,5 m tra una pianta e l’altra sulla fila. La raccolta agevolata ... È il metodo storico, e ancora diffuso nelle zone più impervie. Esso prevede la stesura a terra di teli/reti per l’intercettazione del prodotto. Per agevolare la caduta delle olive si usano degli scuotitori, manuali o motorizzati. L’utensile terminale è simile nei due casi, ed è costituito da un rastrello, le cui dita metalliche vengono fatte scorrere lungo la chioma delle piante, in modo da “pettinare” le fronde. I modelli con motore provvedono a far vibrare il rastrello, per un’azione di distacco più efficace. I teli vengono poi riuniti, per concentrare le olive e riporle in cassette per il trasferimento in azienda. … e quella meccanizzata Oltre a ridurre in misura significativa il tempo di raccolta, essa evita che le olive restino a lungo sul terreno; un fattore, questo, che potrebbe pregiudicare la qualità dell’olio. Le soluzioni di raccolta sono differenti rispetto al tipo di impianto: in quelli semi-intensivi si adottano dei gruppi scuotitori, applicati anteriormente al trattore (o a mezzi semoventi simili), azionati idraulicamente con un impianto spesso autonomo, alimentato da una pompa mossa dalla preIncreasingly advanced machines have now broken new ground for highly productive and productfriendly harvesting. Synergy with harvesters greatly facilitates the development of technology

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