Mondo Macchina - Nr. 11 - Anno 2023

n. 11/2023 37 AGRILEVANTE REPORTAGE island's agricultural and cultural heritage. The presentation was attended by Capraia Isola Municipality project manager Lorenzo Castellani Lovati; Chimica Verde Bionet president Sofia Mannelli; FederBio president Maria Grazia Mammuccini; "cuisinesopher" Sergio Rossi, former director of the Conservatorio delle Cucine Mediterranee in Genoa; and director of the Greek Agrotorama Magazine Teodoro Sdroulias. During the meeting, Lorenzo Castellani Lovati explained that the aim of the project is to enhance the local economy by exploiting all of the area's resources, including the creation of an "organic district", the first to be implemented on a Mediterranean island. The Capraia district would be a model that could also be replicated in other contexts - said the project manager - and could become an important safeguard for the island's biodiversity, through concrete actions aimed at defending agroecosystems, protecting the landscape, and reducing the environmental impact of human activities. Innovation is a virtuous process that - stressed Sofia Mannelli - must develop in harmony with the territory, to rediscover the island's food and cultural traditions. The Capraia project - added the FederBio president - looks to the world so that the world can look at Capraia. During the presentation, the strong bond that has always linked quality agricultural production to gastronomy was noted. This is why one of the activities of the Agri-culture project includes the creation of a Capraia Historical Cookbook in collaboration with Tuscan Hotelier Institutes. Good cuisine - commented the "cuisinesopher" Sergio Rossi - is a vehicle to let people taste the history of a people. Finally, Teodoro Sdroulias emphasised the need for strong cooperation to prevent and counteract the consequences of climate change. Such cooperation is all the more necessary in a region like the Mediterranean that has been hit harder than others by global warming. il patrimonio agricolo e culturale dell’isola. Alla presentazione sono intervenuti il Project manager del Comune di Capraia Isola Lorenzo Castellani Lovati; la presidente Chimica Verde Bionet Sofia Mannelli; la presidente di FederBio Maria Grazia Mammuccini; il “cucinosofo” Sergio Rossi, già direttore del Conservatorio delle Cucine Mediterranee di Genova; e il direttore della rivista greca Agrotorama Magazine Teodoro Sdroulias. Nel corso dell’incontro Lorenzo Castellani Lovati ha spiegato che l’obiettivo del progetto è di valorizzare l’economia locale sfruttando tutte le risorse del territorio, anche con la creazione di un “distretto biologico”, il primo ad essere realizzato su un’isola del Mediterraneo. Il distretto di Capraia sarebbe un modello replicabile anche in altri contesti – ha detto il project manager – e potrebbe diventare un importante presidio per la biodiversità isolana, attraverso azioni concrete finalizzate alla difesa degli agroecosistemi, alla tutela del paesaggio e alla riduzione dell’impatto ambientale delle attività antropiche. L’innovazione è un processo virtuoso che – ha sottolineato Sofia Mannelli – deve svilupparsi in armonia con il territorio, per riscoprire le tradizioni alimentari e culturali dell’isola. Il progetto di Capraia – ha aggiunto la presidente di FederBio – guarda al mondo affinché il mondo possa guardare Capraia. Nel corso della presentazione è stato ricordato il forte legame che da sempre lega le produzioni agricole di qualità alla gastronomia. Per questo una delle attività del progetto Agri-culture prevede la creazione di un Ricettario Storico capraiese in collaborazione con gli Istituti Alberghieri toscani. La buona cucina – ha commentato il “cucinosofo” Sergio Rossi – è un veicolo per far assaggiare la storia di un popolo. Teodoro Sdroulias, ha infine ribadito la necessità di una forte collaborazione per prevenire e contrastate le conseguenze dei cambiamenti climatici. Una cooperazione tanto più necessaria in una regione come il Mediterraneo che più di altre è stata colpita dal riscaldamento globale. Agrilevante was the setting for presentation of this initiative, which is part of the broader "Capraia Smart Island" circular economy project, aimed at enhancing the island's territory with concrete actions to protect agro-ecosystems, safeguard the landscape, and reduce the environmental impact of human activities Agri-culture, Capraia becomes the first organic district on a Mediterranean island

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