Mondo Macchina Nr. 5-6 - Anno 2022

TECNICA 68 TECNICA I carri raccolta frutta, un supporto prezioso Nell’ambito delle produzioni agricole italiane la frutta occupa un posto importante. La raccolta del prodotto proveniente da coltivazioni arboree, e destinato al consumo tal quale, deve essere tempestiva e attenta a mantenere le migliori caratteristiche dei frutti. I moderni carri raccolta, specie in versione semovente, soddisfano in pieno i requisiti richiesti by Lavinia Eleonora Galli - DISAA University of Milan Because of its temperate climate (although, unfortunately, it is changing...), the Italian peninsula is virtually in its entirety, an area particularly suited to the cultivation of fruit and vegetables. As a matter of fact, recent surveys within the EU see Italy, along with Spain leading the list of fruit and vegetable producers. Because of the different microclimates Italy enjoys, national fruit production is spread over a wide variety of cultivars: from apples to kiwis, peaches to citrus to exotic fruits such as mangoes and avocados. All these crops, which are different in terms of plant morphology and planting sixth, have in common the requirement to harvest the product for fresh consumption: the typical and varied forms of plant breeding often constitute a solid limitation for fully mechanized harvesting. The planting distances in espalier orchards are highly variable, from the thickest in the apple orchards of northern Italy (with 2.5-3 m row spacing) to the orange groves of the South, where the width can be as wide as 5 m. Application purposes of fruit-harvesting platforms Fruit-harvesting platforms, which have been introduced in the market for more than 60 years, are machines that facilitate the manual harvesting of the produce, not so much in the phase of detaching the fruit from the plant (robotics are bedi Lavinia Eleonora Galli - DISAA Università di Milano Grazie al suo clima temperato (anche se, purtroppo, sta cambiando...) la penisola italiana è praticamente nella sua interezza un territorio particolarmente vocato alla coltivazione di prodotti ortofrutticoli. Recenti indagini svolte all’interno dell’UE vedono infatti l’Italia insieme alla Spagna in testa alla graduatoria dei produttori di frutta e verdura. Grazie ai diversi microclimi di cui gode l’Italia, la produzione nazionale di frutta si articola su un’ampia varietà di cultivar: dalle mele ai kiwi, dalle pesche agli agrumi fino alla frutta esotica, come ad esempio mango e avocado. Le diverse colture, differenti per morfologia della pianta e sesto

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